Ppobierzpismo.pl

Czy mogę odziedziczyć spadek po dziadkach, jeśli rodzice nie żyją?

Użytkownik
10 maja 2026490

Moi rodzice zmarli kilka lat temu, a teraz odszedł mój dziadek. Nie pozostawił testamentu. Czy jako wnuk mam prawo do jego spadku, czy dziedziczą tylko moi wujostwo (dzieci dziadka)? Słyszałem, że wnuki dziedziczą tylko w szczególnych przypadkach. Jak to wygląda w świetle polskiego prawa? Czy muszę podejmować jakieś formalne kroki, aby ubiegać się o spadek, czy zostanę automatycznie uwzględniony w dziedziczeniu?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Dziedziczenie po dziadkach w przypadku śmierci rodziców

Kolejność dziedziczenia ustawowego

Zgodnie z art. 931–940 Kodeksu cywilnego, wnuki dziedziczą po dziadkach tylko wtedy, gdy ich rodzice (czyli dzieci zmarłego) nie żyją lub zrzekli się spadku. W Twojej sytuacji:

• Pierwszeństwo mają dzieci dziadka (Twoi wujkowie/ciotki) – dziedziczą w równych częściach.

• Wnuki (Ty) dziedziczysz tylko "po swoim rodzicu" – czyli przejmujesz udział, który przypadałby Twojemu zmarłemu rodzicowi.
  • Przykład: Jeśli dziadek miał 3 dzieci (w tym Twojego rodzica), a Ty jesteś jedynym wnukiem po swoim rodzicu, dziedziczysz 1/3 spadku (tyle, co wujostwo).

Kroki do uzyskania spadku

• Sprawdź, czy otwarto postępowanie spadkowe – zgłoś się do sądu rejonowego ostatniego miejsca zamieszkania dziadka.

• Złóż oświadczenie o przyjęciu spadku (z dobrodziejstwem inwentarza, aby uniknąć odpowiedzialności za długi). Masz na to 6 miesięcy od dowiedzenia się o powołaniu do spadku.

• Uzyskaj postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku – to dokument potwierdzający Twoje prawa.
  • Ważne terminy

• 6 miesięcy na złożenie oświadczenia o przyjęciu spadku (liczone od powołania Cię do spadku).

• 10 lat na wystąpienie do sądu o stwierdzenie nabycia spadku (od śmierci dziadka).
  • Co robić dalej? Skontaktuj się z sądem spadkowym, aby sprawdzić, czy wujostwo już zainicjowali postępowanie. Jeśli nie – rozważ złożenie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku. W przypadku wątpliwości warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie spadkowym.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000