Moi rodzice zmarli kilka lat temu, a niedawno odszedł również mój dziadek. Zastanawiam się, czy jako wnuk mogę odziedziczyć jego majątek, skoro moi rodzice (jego dzieci) już nie żyją. Dziadek nie pozostawił testamentu, a wśród żyjących krewnych są jeszcze jego dwie córki (moje ciotki). Czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do spadku? Jak wygląda podział majątku między wnuków a rodzeństwo zmarłego? Chciałbym wiedzieć, czy muszę podejmować jakieś formalne kroki, aby zabezpieczyć swoje prawa.
Czy mogę odziedziczyć spadek po dziadkach, jeśli rodzice nie żyją?
Użytkownik
29 kwietnia 2026700
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Dziedziczenie po dziadkach - sytuacja wnuka
Kto dziedziczy bez testamentu?
W przypadku braku testamentu, dziedziczenie odbywa się na podstawie ustawy. Według Kodeksu cywilnego, w pierwszej kolejności powołane są zstępni (dzieci) zmarłego oraz małżonek. W Pana sytuacji, skoro dzieci dziadka (Pana rodzice) nie żyją, ale żyją inne dzieci dziadka (Pana ciotki), to one dziedziczą w pierwszej kolejności.
Czy wnuk może dziedziczyć?
Wnuk może dziedziczyć tylko w dwóch przypadkach:
W Pana sytuacji, skoro rodzice nie żyją, ale żyją ich rodzeństwo (ciotki), to właśnie one dziedziczą po dziadku, a nie wnuki.
Podział majątku
W tej sytuacji:
Co powinien Pan zrobić?
Niestety, w tej sytuacji bez testamentu nie ma Pan podstaw do automatycznego dziedziczenia po dziadku. Warto jednak monitorować postępowanie spadkowe i ewentualnie negocjować z ciotkami.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.