Ppobierzpismo.pl

Czy mogę odziedziczyć spadek po dziadkach, jeśli rodzice nie żyją?

Użytkownik
29 kwietnia 2026700

Moi rodzice zmarli kilka lat temu, a niedawno odszedł również mój dziadek. Zastanawiam się, czy jako wnuk mogę odziedziczyć jego majątek, skoro moi rodzice (jego dzieci) już nie żyją. Dziadek nie pozostawił testamentu, a wśród żyjących krewnych są jeszcze jego dwie córki (moje ciotki). Czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do spadku? Jak wygląda podział majątku między wnuków a rodzeństwo zmarłego? Chciałbym wiedzieć, czy muszę podejmować jakieś formalne kroki, aby zabezpieczyć swoje prawa.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Dziedziczenie po dziadkach - sytuacja wnuka

Kto dziedziczy bez testamentu?

W przypadku braku testamentu, dziedziczenie odbywa się na podstawie ustawy. Według Kodeksu cywilnego, w pierwszej kolejności powołane są zstępni (dzieci) zmarłego oraz małżonek. W Pana sytuacji, skoro dzieci dziadka (Pana rodzice) nie żyją, ale żyją inne dzieci dziadka (Pana ciotki), to one dziedziczą w pierwszej kolejności.

Czy wnuk może dziedziczyć?

Wnuk może dziedziczyć tylko w dwóch przypadkach:
  • Gdy zostanie wyraźnie wskazany w testamencie

• Gdy reprezentuje zmarłego rodzica (tzw. dziedziczenie przez przedstawicielstwo)
  • W Pana sytuacji, skoro rodzice nie żyją, ale żyją ich rodzeństwo (ciotki), to właśnie one dziedziczą po dziadku, a nie wnuki.

Podział majątku

W tej sytuacji:
  • Cały spadek przypada żyjącym dzieciom zmarłego (Pana ciotkom)

• Wnuki (Pan i ewentualne rodzeństwo) nie mają praw do spadku, chyba że ciotki dobrowolnie zrzekną się części na Pańską korzyść
  • Co powinien Pan zrobić?

• Sprawdź w sądzie rejonowym (wydział ksiąg wieczystych), czy została wszczęta sprawa spadkowa

• Jeśli ciotki są skłonne uwzględnić Pana w podziale, można zawrzeć ugodę rodziną

• Rozważ konsultację z prawnikiem, jeśli uważasz, że masz podstawy do dochodzenia praw (np. istnienie testamentu lub szczególne okoliczności)
  • Niestety, w tej sytuacji bez testamentu nie ma Pan podstaw do automatycznego dziedziczenia po dziadku. Warto jednak monitorować postępowanie spadkowe i ewentualnie negocjować z ciotkami.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000