Moi rodzice zmarli kilka lat temu, a niedawno odszedł również mój dziadek. Zastanawiam się, czy mam prawo do jego spadku, skoro moi rodzice nie żyją. Dziadek nie pozostawił testamentu, więc dziedziczenie odbywa się na zasadach ustawowych. Wiem, że gdyby żyli moi rodzice, to oni by dziedziczyli, ale nie jestem pewien, jak to wygląda w mojej sytuacji. Czy przechodzi to na mnie jako wnuka? Dodam, że dziadek miał jeszcze dwójkę dzieci (moich ciotkę i wujka), którzy oczywiście żyją. Jak w takim przypadku rozkłada się spadek? Czy mogę liczyć na jakąś część, czy wszystko przypada żyjącym dzieciom dziadka?
Czy mogę odziedziczyć spadek po dziadkach, jeśli rodzice nie żyją?
Użytkownik
21 maja 2026140
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Dziedziczenie ustawowe po dziadku
W przypadku braku testamentu, dziedziczenie odbywa się zgodnie z zasadami ustawowymi określonymi w Kodeksie cywilnym. W Twojej sytuacji, gdy rodzice nie żyją, a dziadek pozostawił żyjące dzieci (Twoją ciotkę i wujka), ważne jest zrozumienie kolejności dziedziczenia.
Kto dziedziczy po dziadku?
Twoja sytuacja
Podział spadku
Co dalej?
Jeśli masz więcej pytań lub potrzebujesz pomocy w procedurach spadkowych, warto
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.