Moi rodzice zrzekli się dziedziczenia po moich dziadkach, którzy zmarli niedawno. Czy w takiej sytuacji ja, jako wnuk, mam prawo do spadku? Dziadkowie nie pozostawili testamentu, więc dziedziczenie odbywa się na zasadach ustawowych. Chciałbym wiedzieć, czy zrzeczenie się przez rodziców oznacza, że tracę prawo do spadku, czy może przechodzi ono na mnie automatycznie. Dodatkowo, czy muszę podejmować jakieś kroki prawne, aby ubiegać się o spadek, czy też jest on mi przypisany z mocy prawa?
Czy mogę odziedziczyć spadek po dziadkach, jeśli rodzice zrzekli się dziedziczenia?
Użytkownik
4 maja 2026760
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Prawo do spadku po dziadkach przy zrzeczeniu się przez rodziców
Twoja sytuacja prawna
Jako wnuk możesz dziedziczyć po dziadkach na zasadach ustawowych, jeśli Twoi rodzice (którzy są pierwszego rzędu w kolejności dziedziczenia) zrzekli się spadku lub zostali uznani za niegodnych. W takim przypadku prawo do dziedziczenia przechodzi na ich zstępnych, czyli na Ciebie.
Kolejność dziedziczenia
Co musisz zrobić?
- z dobrodziejstwem inwentarza (odpowiadasz tylko do wartości spadku)
- bezwarunkowo (ryzykujesz własnym majątkiem)
Następne kroki
Jeśli masz wątpliwości, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie spadkowym.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.