Ppobierzpismo.pl

Czy ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania za zalanie mieszkania?

Użytkownik
17 maja 202690

Mieszkam w bloku i niedawno doszło do zalania mojego mieszkania przez sąsiada z góry. Zgłosiłem szkodę do mojego ubezpieczyciela, jednak ten twierdzi, że nie jest odpowiedzialny za wypłatę odszkodowania, ponieważ w umowie jest klauzula o wyłączeniu odpowiedzialności za szkody spowodowane przez osoby trzecie. Czy ubezpieczyciel ma prawo odmówić wypłaty odszkodowania w takiej sytuacji? Dodam, że sąsiad przyznał się do winy, ale nie ma własnego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Co mogę zrobić w tej sytuacji?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Odpowiedź na pytanie dotyczące odmowy wypłaty odszkodowania za zalanie

Klauzula wyłączenia odpowiedzialności

Ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania, jeśli w umowie ubezpieczenia rzeczywiście znajduje się klauzula wyłączająca odpowiedzialność za szkody spowodowane przez osoby trzecie. W takim przypadku odmowa może być zasadna, o ile klauzula jest sformułowana zgodnie z prawem i została właściwie wprowadzona do umowy (np. wyróżniona graficznie i wyraźnie zaakceptowana).

Co możesz zrobić?

• Sprawdź dokładnie umowę ubezpieczenia – zweryfikuj, czy klauzula jest jednoznaczna i czy nie narusza przepisów prawa (np. zasad niedozwolonych postanowień umownych).

• Skontaktuj się z Rzecznikiem Finansowym – jeśli uważasz, że odmowa jest nieuzasadniona, możesz złożyć skargę.

• Dochodź odszkodowania od sąsiada – skoro sąsiad przyznał się do winy, możesz wystąpić na drogę sądową lub polubowną (np. przez wezwanie do zapłaty).
  • Następne kroki

Przeanalizuj umowę ubezpieczenia i rozważ skonsultowanie się z prawnikiem, aby ocenić zasadność odmowy. Jeśli ubezpieczyciel działa zgodnie z umową, skup się na dochodzeniu roszczeń od sąsiada.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000