Ppobierzpismo.pl

Czy ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania za zalanie mieszkania?

Użytkownik
2 maja 2026490

Mieszkam w bloku i niedawno doszło do zalania mojego mieszkania przez sąsiada z góry, który nie zakręcił wody w kranie. Szkody są znaczne – zniszczona podłoga, meble i sprzęt elektroniczny. Zgłosiłem szkodę do mojego ubezpieczyciela, ale ten twierdzi, że nie jest odpowiedzialny, ponieważ w umowie jest klauzula o wyłączeniu odpowiedzialności za szkody spowodowane przez osoby trzecie. Czy ubezpieczyciel ma prawo odmówić wypłaty odszkodowania w takiej sytuacji? Co mogę zrobić, aby dochodzić swoich praw?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Czy ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania za zalanie mieszkania?

Ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania, jeśli w umowie ubezpieczenia znajduje się klauzula wyłączająca odpowiedzialność za szkody spowodowane przez osoby trzecie. W takim przypadku klauzula ta może być podstawą do odmowy wypłaty odszkodowania.

Co możesz zrobić?

• Przeanalizuj umowę ubezpieczenia: Dokładnie sprawdź zapisy dotyczące wyłączenia odpowiedzialności za szkody spowodowane przez osoby trzecie. Jeśli klauzula jest niejasna lub nieprecyzyjna, możesz argumentować, że nie powinna być stosowana.
  • Skonsultuj się z prawnikiem: Jeśli uważasz, że odmowa ubezpieczyciela jest nieuzasadniona, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie ubezpieczeniowym. Prawnik może pomóc w interpretacji umowy i ocenić, czy odmowa jest zgodna z prawem.
  • Zgłoś sprawę do Rzecznika Finansowego: Jeśli uważasz, że ubezpieczyciel postąpił nieuczciwie, możesz zgłosić sprawę do Rzecznika Finansowego. Jest to instytucja, która pomaga w rozstrzyganiu sporów między konsumentami a instytucjami finansowymi.
  • Skieruj sprawę do sądu: Jeśli inne metody nie przyniosą rezultatu, możesz rozważyć skierowanie sprawy do sądu. Sąd może ocenić, czy klauzula wyłączenia odpowiedzialności jest zgodna z prawem i czy ubezpieczyciel ma obowiązek wypłaty odszkodowania.
  • Co powinieneś zrobić dalej?

Przede wszystkim dokładnie przeanalizuj umowę ubezpieczenia i skonsultuj się z prawnikiem, aby ocenić swoje szanse na uzyskanie odszkodowania. Jeśli ubezpieczyciel nadal odmawia wypłaty, rozważ zgłoszenie sprawy do Rzecznika Finansowego lub skierowanie sprawy do sądu.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000