Mieszkam w bloku i niedawno doszło do zalania mojego mieszkania z powodu awarii instalacji wodnej u sąsiada z góry. Zgłosiłem szkodę do mojego ubezpieczyciela, jednak otrzymałem odpowiedź, że odszkodowanie nie przysługuje, ponieważ przyczyną była 'niewłaściwa eksploatacja' instalacji przez sąsiada. W umowie ubezpieczenia rzeczywiście jest taki zapis, ale uważam, że to nie moja wina, tylko sąsiada. Czy ubezpieczyciel ma prawo odmówić wypłaty odszkodowania w takiej sytuacji? Dodam, że sąsiad przyznał się do nieumyślnego pozostawienia odkręconego kranu, co spowodowało zalanie. Czy mogę się odwołać od tej decyzji?
Czy ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania za zalanie mieszkania?
Użytkownik
25 kwietnia 2026510
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Czy ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania za zalanie mieszkania?
W Twojej sytuacji kluczowe jest zapoznanie się z warunkami umowy ubezpieczenia oraz przepisami prawa. Oto najważniejsze kwestie:
1. Warunki umowy ubezpieczenia
- W umowie ubezpieczenia często znajdują się wyłączenia odpowiedzialności ubezpieczyciela, np. za szkody wynikające z "niewłaściwej eksploatacji" instalacji.
- Jeśli sąsiad przyznał się do pozostawienia odkręconego kranu, ubezpieczyciel może uznać to za "niewłaściwą eksploatację" i odmówić wypłaty odszkodowania.
2. Odpowiedzialność sąsiada
- Szkoda powstała w wyniku działań sąsiada, więc to on powinien ponieść odpowiedzialność finansową.
- Możesz wystąpić do sąsiada z roszczeniem o naprawienie szkody na drodze cywilnoprawnej (np. pozew o odszkodowanie).
3. Odwołanie od decyzji ubezpieczyciela
- Jeśli uważasz, że decyzja ubezpieczyciela jest niesłuszna, możesz złożyć odwołanie. W pierwszej kolejności skontaktuj się z ubezpieczycielem, aby wyjaśnić sytuację i przedstawić swoje argumenty.
- Jeśli to nie przyniesie efektu, możesz skorzystać z pomocy Rzecznika Finansowego lub skierować sprawę do sądu.
Co dalej?
Jeśli sytuacja się nie rozwiąże, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie ubezpieczeniowym lub cywilnym.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.