Ppobierzpismo.pl

Czy windykator może domagać się spłaty długu po przedawnieniu?

Użytkownik
3 maja 2026610

Kilka lat temu miałem problemy finansowe i zaciągnąłem pożyczkę, której nie spłaciłem w terminie. Ostatnio otrzymałem telefon od windykatora, który twierdzi, że muszę spłacić dług wraz z odsetkami. Sprawdziłem jednak dokumenty i okazało się, że dług przedawnił się ponad rok temu. Czy windykator ma prawo domagać się spłaty mimo przedawnienia? Czy mogę odmówić płatności bez konsekwencji prawnych? Dodam, że nie otrzymałem żadnego wezwania do zapłaty przed przedawnieniem.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Czy windykator może domagać się spłaty długu po przedawnieniu?

Przedawnienie długu oznacza, że wierzyciel (w tym przypadku firma windykacyjna) traci prawo do dochodzenia spłaty długu na drodze sądowej. W Polsce długi przedawniają się po 6 latach od terminu wymagalności (zazwyczaj od daty spłaty określonej w umowie), chyba że przepisy szczególne przewidują krótszy termin.

Co oznacza przedawnienie dla windykatora?

• Brak możliwości sądowego dochodzenia długu – Windykator nie może skierować sprawy do sądu, aby zmusić Cię do spłaty długu.

• Możliwość kontaktu – Windykator może nadal kontaktować się z Tobą i prosić o spłatę, ale nie ma prawa grozić pozwem ani innymi konsekwencjami prawnymi.

• Dobrowolna spłata – Jeśli zdecydujesz się spłacić dług po przedawnieniu, będzie to Twoja decyzja. Nie ma jednak obowiązku prawnego, aby to zrobić.
  • Czy możesz odmówić płatności?

Tak, możesz odmówić spłaty długu, który się przedawnił. Windykator nie ma prawa zmusić Cię do zapłaty ani grozić konsekwencjami prawnymi. Jeśli jednak zdecydujesz się na spłatę, nawet częściową, może to spowodować przerwanie przedawnienia, co oznacza, że termin przedawnienia zacznie liczyć się od nowa.

Co powinieneś zrobić?

• Sprawdź dokumenty – Upewnij się, że dług rzeczywiście się przedawnił. Jeśli masz wątpliwości, skonsultuj się z prawnikiem.

• Odpowiedz windykatorowi – Możesz poinformować windykatora na piśmie, że dług się przedawnił i nie masz zamiaru go spłacać.

• Zgłoś nadużycia – Jeśli windykator stosuje nieetyczne metody (np. groźby, nękanie), możesz zgłosić to do odpowiednich instytucji, np. Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK).
  • Podsumowanie: Windykator nie może zmusić Cię do spłaty przedawnionego długu. Możesz odmów

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000