Witam, kilka lat temu zaciągnąłem pożyczkę w banku, której nie byłem w stanie spłacić. Ostatnio otrzymałem wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej, która przejęła mój dług. Sprawdziłem jednak, że od momentu ostatniej spłaty minęło już ponad 6 lat, co oznacza, że dług powinien być przedawniony. Czy mimo to windykator ma prawo domagać się spłaty? Czy powinienem zignorować to wezwanie, czy lepiej skonsultować się z prawnikiem? Dodam, że nie otrzymałem żadnych wcześniejszych wezwań do zapłaty od momentu przejęcia długu przez windykatora.
Czy windykator może domagać się spłaty długu po przedawnieniu?
Czy dług może być przedawniony?
Zgodnie z polskim prawem cywilnym, długi przedawniają się po upływie określonego czasu. Długi z tytułu pożyczek bankowych przedawniają się po 6 latach od dnia, w którym należność stała się wymagalna (np. od ostatniej spłaty). Jeśli od ostatniej spłaty minęło już ponad 6 lat, istnieje duże prawdopodobieństwo, że dług jest przedawniony.
Czy windykator może domagać się spłaty przedawnionego długu?
Windykator może próbować odzyskać dług, nawet jeśli jest on przedawniony. Jednak przedawnienie oznacza, że wierzyciel nie może już dochodzić spłaty na drodze sądowej. Jeśli dług jest przedawniony, windykator nie ma prawa skutecznie pozwać Cię do sądu.
Co powinieneś zrobić?
Podsumowanie
Jeśli dług jest przedawniony, windykator nie może skutecznie domagać się jego spłaty na drodze sądowej. Nie ignoruj jednak wezwania – odpowiedz pisemnie, wskazując na przedawnienie, lub skonsultuj się z prawnikiem, aby upewnić się, że Twoje prawa są należycie chronione.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.