Ppobierzpismo.pl

Czy windykator może wejść do mieszkania bez mojej zgody?

Użytkownik
24 kwietnia 2026200

Dzień dobry, mam problem z firmą windykacyjną, która domaga się spłaty długu po moim byłym partnerze. Otrzymałem wezwanie do zapłaty, na które odpowiedziałem, że nie jestem dłużnikiem. Mimo to windykator kilkukrotnie dzwonił i przychodził pod moje mieszkanie. Ostatnio, gdy nie otworzyłem drzwi, usłyszałem, że ma prawo wejść do środka. Czy to legalne? Mieszkam sam, dług jest ewidentnie nie mój, a zachowanie windykatora mnie przeraża. Jakie mam prawa w tej sytuacji i czy mogę wezwać policję, jeśli będzie próbował wtargnąć do mojego mieszkania?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Windykator a wejście do mieszkania bez zgody

Czy windykator może wejść do mieszkania bez Twojej zgody?

Nie, windykator NIE ma prawa wejść do Twojego mieszkania bez Twojej zgody. Mieszkanie jest chronione przez konstytucyjne prawo do nienaruszalności mieszkania (art. 50 Konstytucji RP). Nawet jeśli dług byłby Twój, windykator nie może samowolnie wkroczyć do środka.

Co możesz zrobić, jeśli windykator grozi wejściem?

• Nie otwieraj drzwi – nie masz obowiązku wpuszczać windykatora.

• Nagrywaj sytuację – jeśli windykator zachowuje się agresywnie lub grozi wejściem, nagraj to (np. przez domofon lub telefon).

• Wezwij policję – jeśli windykator próbuje wtargnąć lub używa siły, natychmiast dzwoń na policję (nr 112 lub 997). To naruszenie miru domowego (art. 193 Kodeksu karnego).
  • Jak zabezpieczyć się przed nieuzasadnionymi roszczeniami?

• Wyślij oficjalne oświadczenie do firmy windykacyjnej, że nie jesteś dłużnikiem i żądaj zaprzestania działań.

• Sprawdź w BIK/KRD, czy dług jest przypisany do Ciebie – jeśli nie, możesz żądać sprostowania.

• Zgłoś nadużycie do UOKiK (Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów), jeśli windykacja jest bezpodstawna.
  • Dalsze kroki:
    Jeśli windykator nadal Cię nęka, skonsultuj się z prawnikiem lub zgłoś sprawę do sądu o naruszenie dóbr osobistych. W przypadku próby wtargnięcia – natychmiast wzywaj policję.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000