Ppobierzpismo.pl

Czy windykator może wejść do mieszkania bez mojej zgody?

Użytkownik
18 maja 2026410

Ostatnio otrzymałem wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej w związku z niezapłaconą fakturą za telefon. Dziś przyszedł windykator pod mój adres i domagał się wejścia do mieszkania, twierdząc, że ma prawo sprawdzić mój majątek. Nie wpuściłem go, ale był bardzo agresywny i groził, że wróci z policją. Czy windykator rzeczywiście ma prawo wejść do mojego mieszkania bez mojej zgody lub nakazu sądu? Jak powinnienem się zachować w takiej sytuacji? Czy mogę wezwać policję, jeśli windykator będzie próbował wtargnąć siłą?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Czy windykator może wejść do mieszkania bez Twojej zgody?

Nie, windykator nie ma prawa wejść do Twojego mieszkania bez Twojej zgody lub bez nakazu sądu. Mieszkanie jest Twoją własnością prywatną, a prawo chroni Cię przed nieuprawnionym wtargnięciem.

Co może zrobić windykator?

Windykator może:

• Kontaktować się z Tobą telefonicznie lub listownie.

• Próbować negocjować spłatę długu.

• Skierować sprawę do sądu, aby uzyskać nakaz zajęcia majątku.
  • Nie może jednak:

• Wchodzić do mieszkania bez Twojej zgody.

• Grozić lub stosować przemocy.

• Wykonywać czynności egzekucyjnych bez odpowiedniego nakazu sądu.
  • Jak powinieneś się zachować?

• Nie wpuszczaj windykatora – Jeśli windykator próbuje wejść bez Twojej zgody, masz prawo odmówić.

• Nagrywaj sytuację – Jeśli windykator zachowuje się agresywnie, nagraj jego zachowanie. Może to być przydatne w przypadku zgłoszenia na policję.

• Wezwij policję – Jeśli windykator próbuje wtargnąć siłą lub zachowuje się agresywnie, natychmiast wezwij policję.
  • Czy możesz wezwać policję?

Tak, jeśli windykator próbuje wtargnąć sią do Twojego mieszkania lub zachowuje się agresywnie, masz prawo wezwać policję. Policja może interweniować i zabezpieczyć sytuację.

Co dalej?

Jeśli windykator nadal próbuje naruszać Twoje prawa, rozważ skonsultowanie się z prawnikiem, aby uzyskać poradę dotyczącą dalszych kroków. Możesz również zgłosić zachowanie windykatora do odpowiednich organów, takich jak Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK).

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000