Ppobierzpismo.pl

Czy windykator może wejść do mieszkania bez mojej zgody?

Użytkownik
13 maja 2026440

Dzień dobry, mam problem z firmą windykacyjną, która domaga się spłaty długu po moim byłym współlokatorze. Otrzymałem wezwanie do zapłaty, na które odpowiedziałem, że nie jestem dłużnikiem. Pomimo to, windykator kilkukrotnie dzwonił i przychodził pod moje mieszkanie. Ostatnio groził, że wejdzie do środka, jeśli nie zapłacę. Czy ma do tego prawo? Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, ale umowa jest na moje nazwisko. Czy mogę wezwać policję, jeśli windykator będzie próbował wtargnąć? Jakie mam prawa w takiej sytuacji? Dziękuję za pomoc.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Czy windykator może wejść do mieszkania bez Twojej zgody?

Nie, windykator nie ma prawa wejść do Twojego mieszkania bez Twojej zgody. Nawet jeśli domaga się spłaty długu, musi przestrzegać prawa i nie może naruszać Twojej prywatności.

Twoje prawa w tej sytuacji:

• Prawo do prywatności: Mieszkanie jest Twoją przestrzenią prywatną. Nikt nie może do niego wejść bez Twojej zgody, chyba że ma odpowiednie uprawnienia (np. nakaz sądowy).

• Prawo do odmowy: Możesz odmówić wpuszczenia windykatora do mieszkania. Jeśli będzie próbował wtargnąć, możesz wezwać policję.

• Prawo do spokoju: Windykator nie może stosować gróźb ani zastraszania. Takie zachowanie jest niezgodne z prawem.
  • Co możesz zrobić?

• Wezwij policję: Jeśli windykator próbuje wtargnąć do mieszkania lub zachowuje się agresywnie, natychmiast zadzwoń na policję (997 lub 112).

• Dokumentuj sytuację: Zapisuj daty, godziny i szczegóły wizyt windykatora. Możesz też nagrywać rozmowy, jeśli są agresywne lub pełne gróźb.

• Skontaktuj się z prawnikiem: Jeśli sytuacja się powtarza, warto skonsultować się z prawnikiem, aby ocenił, czy można złożyć skargę na firmę windykacyjną.
  • Podsumowanie

Windykator nie ma prawa wejść do Twojego mieszkania bez Twojej zgody. Jeśli próbuje to zrobić lub zachowuje się agresywnie, wezwij policję i rozważ skonsultowanie się z prawnikiem.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000