Dzień dobry, mam problem z firmą windykacyjną, która domaga się spłaty długu po moim byłym partnerze. Otrzymałem wezwanie do zapłaty, na które odpowiedziałem, że nie jestem dłużnikiem. Mimo to windykator kilkukrotnie dzwonił i przychodził pod moje mieszkanie. Ostatnio próbował wejść do środka, gdy otworzyłem drzwi, tłumacząc, że ma prawo sprawdzić, czy mój były partner tu nie przebywa. Czy takie zachowanie jest legalne? Nie mam żadnych wspólnych zobowiązań z byłym partnerem, a dług pochodzi sprzed naszego rozstania. Jak mogę się bronić przed takimi praktykami? Czy powinnam zgłosić to na policję?
Czy windykator może wejść do mieszkania bez mojej zgody?
Użytkownik
24 maja 2026290
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Czy windykator może wejść do mieszkania bez Twojej zgody?
Nie, windykator nie ma prawa wejść do Twojego mieszkania bez Twojej zgody. Nawet jeśli twierdzi, że chce sprawdzić, czy Twój były partner tam przebywa, nie ma do tego podstawy prawnej. Wejście do mieszkania bez zgody właściciela lub najemcy może być uznane za naruszenie miru domowego, co jest przestępstwem zgodnie z art. 193 Kodeksu karnego.
Jak możesz się bronić?
Co dalej?
Jeśli windykator nadal będzie Cię nękał, rozważ skonsultowanie się z prawnikiem specjalizującym się w prawie cywilnym lub windykacyjnym. Możesz również zgłosić firmę windykacyjną do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK), jeśli jej działania są uznane za niezgodne z prawem.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.