Ostatnio otrzymałem wizytę windykatora, który twierdzi, że mam zaległości wobec firmy pożyczkowej. Próbował wejść do mojego mieszkania, argumentując, że ma prawo sprawdzić moją sytuację majątkową. Nie wpuściłem go, ale zastanawiam się, czy w przyszłości może on wejść bez mojej zgody. Czy windykator ma prawo wtargnąć do mojego domu, jeśli nie otworzę drzwi? Jakie są moje prawa w takiej sytuacji i czy mogę wezwać policję, jeśli windykator będzie próbował sią dostać do środka?
Czy windykator może wejść do mojego mieszkania bez mojej zgody?
Użytkownik
13 maja 2026330
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Czy windykator może wejść do mieszkania bez zgody?
Nie, windykator nie ma prawa wejść do Twojego mieszkania bez Twojej zgody. Mieszkanie jest miejscem prywatnym, a dostęp do niego może mieć tylko osoba, która otrzymała na to zgodę od właściciela lub najemcy. Windykator nie może samowolnie wtargnąć do Twojego domu, nawet jeśli twierdzi, że ma prawo sprawdzić Twoją sytuację majątkową.
Jakie są Twoje prawa?
Co zrobić, jeśli windykator próbuje wejść sią?
Co dalej?
Jeśli masz wątpliwości co do działań windykatora lub potrzebujesz porady prawnej, skonsultuj się z prawnikiem specjalizującym się w prawie windykacyjnym. Możesz również zgłosić incydent do odpowiednich organów, takich jak Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK).
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.