Ppobierzpismo.pl

Czy windykator może wejść do mojego mieszkania bez mojej zgody?

Użytkownik
5 maja 202690

Ostatnio otrzymałem wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej z powodu zaległości za media. Windykator dzwonił do mnie kilkakrotnie, a teraz twierdzi, że przyjdzie do mojego mieszkania, aby porozmawiać. Martwię się, że może próbować wejść bez mojej zgody. Czy ma do tego prawo? Jak powinnam się zachować w takiej sytuacji? Czy mogę odmówić mu wejścia, a jeśli tak, to jakie są konsekwencje takiej odmowy? Dodam, że windykator nie przedstawił żadnego dokumentu sądowego, tylko pismo od firmy windykacyjnej.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Windykator a wejście do mieszkania

Czy windykator może wejść bez zgody?

Nie, windykator nie ma prawa wejść do Twojego mieszkania bez Twojej wyraźnej zgody. W Polsce wejście do mieszkania bez zgody mieszkańca jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach i wymaga odpowiednich podstaw prawnych (np. nakazu sądowego).

Jak się zachować?

• Nie wpuszczaj windykatora do mieszkania jeśli nie chcesz

• Żądaj pisemnego upoważnienia - jeśli windykator twierdzi, że ma prawo wejść, poproś o okazanie odpowiednich dokumentów (np. nakazu komorniczego)

• Nagrywaj rozmowę - masz prawo nagrywać kontakt z windykatorem (bez konieczności informowania go o tym)
  • Konsekwencje odmowy

Odmowa wpuszczenia windykatora nie niesie żadnych negatywnych konsekwencji prawnych, o ile nie ma on odpowiedniego nakazu sądowego. Windykatorzy często używają presji psychologicznej, ale ich uprawnienia są ograniczone.

Co dalej?

• Sprawdź, czy dług jest zasadny i czy firma windykacyjna ma prawo go ściągać

• Rozważ kontakt z prawnikiem lub doradcą finansowym

• Jeśli windykator będzie próbował naruszyć Twoje prawa, zgłoś to na policję

• ⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000