Ppobierzpismo.pl

Czy windykator może wejść do mojego mieszkania bez pozwolenia?

Użytkownik
15 maja 2026310

Dzień dobry, mam problem z firmą windykacyjną, która uporczywie próbuje ode mnie ściągnąć dług z tytułu niezapłaconych rachunków za telefon. Ostatnio otrzymałem wezwanie do zapłaty, a kilka dni później do mojego mieszkania zapukał windykator twierdząc, że ma prawo wejść i sporządzić protokół zajęcia ruchomości. Nie wpuściłem go, ale teraz zastanawiam się, czy faktycznie ma takie uprawnienia. Mieszkam w bloku, dług wynosi około 2000 zł. Czy windykator może legalnie wejść do mojego mieszkania bez mojej zgody lub nakazu sądu? Jak powinnam się zachować w takiej sytuacji? Czy powinnam zgłosić to na policję?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Czy windykator może wejść do mieszkania bez pozwolenia?

Windykator nie ma prawa wejść do Twojego mieszkania bez Twojej zgody lub bez nakazu sądu. Zgodnie z polskim prawem, windykatorzy mogą działać tylko w ramach określonych procedur, które nie obejmują samowolnego wkraczania do prywatnych pomieszczeń.

Jakie uprawnienia ma windykator?

Windykator może:

• Kontaktować się z Tobą telefonicznie, mailowo lub osobiście.

• Wysyłać wezwania do zapłaty.

• Składać wnioski o wszczęcie postępowania egzekucyjnego.
  • Jednak wejście do mieszkania jest możliwe tylko w przypadku, gdy:

• Wyraziłeś na to zgodę.

• Posiada nakaz sądu, np. w ramach postępowania egzekucyjnego prowadzonego przez komornika.
  • Jak się zachować, gdy windykator próbuje wejść do mieszkania?

• Nie wpuszczaj windykatora – Masz prawo odmówić wstępu do swojego mieszkania.

• Sprawdź dokumenty – Jeśli windykator twierdzi, że ma nakaz, poproś o okazanie dokumentu i sprawdź jego autentyczność.

• Zgłoś sprawę na policję – Jeśli windykator próbuje wtargnąć siłą lub zachowuje się agresywnie, natychmiast powiadom policję.
  • Co dalej?

Jeśli masz wątpliwości co do działań windykatora, skonsultuj się z prawnikiem lub organizacją konsumencką. Możesz również zgłosić nadużycia do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK).

Najważniejsze: Nie pozwalaj na naruszanie swojej prywatności i zawsze działaj zgodnie z prawem.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000