Ppobierzpismo.pl

Czy windykator może żądać spłaty długu po przedawnieniu?

Użytkownik
8 maja 2026210

Kilka lat temu miałem problemy finansowe i zaciągnąłem pożyczkę, której nie spłaciłem w całości. Ostatnio otrzymałem wezwanie od firmy windykacyjnej, które informuje, że muszę spłacić zaległą kwotę wraz z odsetkami. Z moich obliczeń wynika, że dług ten już się przedawnił, ponieważ minęło ponad 6 lat od terminu spłaty. Czy windykator ma prawo domagać się spłaty długu po jego przedawnieniu? Jak powinnem się zachować w tej sytuacji? Czy mogę zignorować ich wezwanie, czy lepiej skonsultować się z prawnikiem?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Czy windykator może żądać spłaty długu po przedawnieniu?

Zgodnie z polskim prawem, długi przedawniają się po określonym czasie. Dla zobowiązań cywilnych, takich jak pożyczki, okres przedawnienia wynosi 6 lat od dnia, gdy należność stała się wymagalna (czyli od terminu spłaty). Jeśli minęło już ponad 6 lat od terminu spłaty Twojej pożyczki, dług uznaje się za przedawniony.

Czy windykator może domagać się spłaty?

Windykator nie ma prawa skutecznie domagać się spłaty długu, który został przedawniony. Przedawnienie oznacza, że wierzyciel (lub firma windykacyjna) traci możliwość dochodzenia należności przed sądem. Jednak windykatorzy często wysyłają wezwania do zapłaty, licząc na to, że dłużnik nie zna swoich praw i spłaci dług dobrowolnie.

Jak powinieneś się zachować?

• Sprawdź datę przedawnienia

• Upewnij się, że minęło już 6 lat od terminu spłaty pożyczki. Jeśli tak, dług jest przedawniony.

• Odpowiedz na wezwanie

• Nie ignoruj wezwania. Możesz odpowiedzieć na nie pisemnie, informując windykatora, że dług jest przedawniony i nie masz zamiaru go spłacać. Wskazane jest podanie podstawy prawnej (art. 117–125 Kodeksu cywilnego).

• Zachowaj dokumentację

• Zachowaj kopię wezwania windykacyjnego oraz swoją odpowiedź. To może być przydatne w przypadku dalszych działań ze strony windykatora.

• Skonsultuj się z prawnikiem

• Jeśli masz wątpliwości lub windykator nadal nalega, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie cywilnym. Może on pomóc w przygotowaniu odpowiedzi lub reprezentować Cię w ewentualnym sporze.

Co dalej?

Jeśli dług jest przedawniony, nie musisz go spłacać. Odpowiedz windykatorowi pisemnie, informując o przedawnieniu, i rozważ konsultację z prawnikiem, aby zabezpieczyć swoje interesy.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000