Ppobierzpismo.pl

Czy windykator może żądać zapłaty długu po przedawnieniu?

Użytkownik
23 maja 2026870

Kilka lat temu zaciągnąłem pożyczkę w firmie pozabankowej, której nie spłaciłem w całości. Ostatnio otrzymałem wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej, która przejęła dług. Z moich obliczeń wynika, że dług już się przedawnił, ponieważ minęło ponad 6 lat od terminu spłaty. Czy windykator ma prawo domagać się zapłaty, mimo że dług jest przedawniony? Czy mogę odmówić spłaty, odwołując się do przedawnienia? Jak powinnem się zachować w tej sytuacji, aby uniknąć niepotrzebnych problemów prawnych?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Czy windykator może żądać zapłaty długu po przedawnieniu?

Przedawnienie długu oznacza, że wierzyciel traci prawo do dochodzenia spłaty w drodze sądowej. W Polsce długi przedawniają się po 6 latach od terminu spłaty (art. 118 Kodeksu cywilnego). Jeśli od dnia, gdy powinieneś spłacić pożyczkę, minęło więcej niż 6 lat, dług uznaje się za przedawniony.

Czy windykator może domagać się zapłaty?

Tak, windykator może kontaktować się z Tobą i żądać zapłaty, nawet jeśli dług jest przedawniony. Jednak nie ma prawa skutecznie dochodzić spłaty w sądzie, jeśli przedawnienie nastąpiło. Windykatorzy często próbują wywierać presję, licząc na to, że nie znasz swoich praw.

Jak możesz się bronić?

• Sprawdź datę przedawnienia

• Upewnij się, że minęło ponad 6 lat od terminu spłaty. Jeśli tak, dług jest przedawniony.

• Odpowiedz na wezwanie

• Możesz wysłać odpowiedź pisemną do firmy windykacyjnej, wskazując, że dług jest przedawniony i nie masz obowiązku go spłacać. Wzór odpowiedzi znajdziesz np. na stronach organizacji konsumenckich.

• Nie ulegaj presji

• Windykatorzy mogą używać różnych metod nacisku (telefony, listy, groźby). Pamiętaj, że nie musisz płacić, jeśli dług jest przedawniony.

• Zgłoś nadużycia

• Jeśli windykator zachowuje się w sposób niezgodny z prawem (np. grozi, obraża), możesz zgłosić to do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) lub Polskiego Związku Windykacji.

Co dalej?

Jeśli dług jest przedawniony, nie musisz go spłacać. Aby zabezpieczyć się przed dalszymi roszczeniami, warto skonsultować się z prawnikiem lub organizacją konsumencką, która pomoże Ci przygotować odpowiedź dla windykatora.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000