Kilka lat temu zaciągnąłem pożyczkę w firmie pozabankowej, której nie spłaciłem w całości. Ostatnio otrzymałem wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej, która przejęła dług. Z moich obliczeń wynika, że dług już się przedawnił, ponieważ minęło ponad 6 lat od terminu spłaty. Czy windykator ma prawo domagać się zapłaty, mimo że dług jest przedawniony? Czy mogę odmówić spłaty, odwołując się do przedawnienia? Jak powinnem się zachować w tej sytuacji, aby uniknąć niepotrzebnych problemów prawnych?
Czy windykator może żądać zapłaty długu po przedawnieniu?
Czy windykator może żądać zapłaty długu po przedawnieniu?
Przedawnienie długu oznacza, że wierzyciel traci prawo do dochodzenia spłaty w drodze sądowej. W Polsce długi przedawniają się po 6 latach od terminu spłaty (art. 118 Kodeksu cywilnego). Jeśli od dnia, gdy powinieneś spłacić pożyczkę, minęło więcej niż 6 lat, dług uznaje się za przedawniony.
Czy windykator może domagać się zapłaty?
Tak, windykator może kontaktować się z Tobą i żądać zapłaty, nawet jeśli dług jest przedawniony. Jednak nie ma prawa skutecznie dochodzić spłaty w sądzie, jeśli przedawnienie nastąpiło. Windykatorzy często próbują wywierać presję, licząc na to, że nie znasz swoich praw.
Jak możesz się bronić?
Upewnij się, że minęło ponad 6 lat od terminu spłaty. Jeśli tak, dług jest przedawniony.
Możesz wysłać odpowiedź pisemną do firmy windykacyjnej, wskazując, że dług jest przedawniony i nie masz obowiązku go spłacać. Wzór odpowiedzi znajdziesz np. na stronach organizacji konsumenckich.
Windykatorzy mogą używać różnych metod nacisku (telefony, listy, groźby). Pamiętaj, że nie musisz płacić, jeśli dług jest przedawniony.
Jeśli windykator zachowuje się w sposób niezgodny z prawem (np. grozi, obraża), możesz zgłosić to do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) lub Polskiego Związku Windykacji.
Co dalej?
Jeśli dług jest przedawniony, nie musisz go spłacać. Aby zabezpieczyć się przed dalszymi roszczeniami, warto skonsultować się z prawnikiem lub organizacją konsumencką, która pomoże Ci przygotować odpowiedź dla windykatora.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.