Ppobierzpismo.pl

Dostałem SMS z groźbą 'windykacji terenowej' — czy to legalne?

Użytkownik
12 czerwca 2026470

Otrzymałem SMS i e-mail od firmy windykacyjnej, która grozi 'windykacją terenową' — czyli wizytą windykatora w moim miejscu zamieszkania i pracy. Dług wynosi 1200 zł i nie kwestionuję go, ale nie mam teraz pieniędzy. Czy windykator może przyjść do mnie do domu i do pracy? Czy takie groźby są legalne?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Windykacja terenowa (wizyta windykatora w domu lub miejscu pracy) jest dozwolona, ale podlega ścisłym ograniczeniom. Windykator nie może: (1) wchodzić na teren Twojej posesji bez Twojej zgody, (2) nachodzić Cię w godzinach nocnych (22:00-6:00), (3) informować osób trzecich (rodziny, pracodawcy) o Twoim zadłużeniu — to naruszenie RODO. Groźby i zastraszanie, w szczególności groźba 'upublicznienia długu', mogą stanowić przestępstwo z art. 191 KK (zmuszanie do zachowania określonego sposobu postępowania). W odpowiedzi: (a) złóż pisemną reklamację do firmy windykacyjnej, (b) zgłoś sprawę do Rzecznika Finansowego, (c) jeśli firma narusza przepisy — do UOKiK. Zawsze zastrzegaj, że kontakt ma być wyłącznie pisemny.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej.

Zadaj pytanie prawne

0/2000

Używamy plików cookies, żeby poprawiać jakość strony. Akceptując zgadzasz się na statystyki i reklamy. Szczegóły w polityce prywatności.