Ppobierzpismo.pl

Komornik zajął mi całą pensję — czy to zgodne z prawem?

Użytkownik
20 czerwca 2026100

Otrzymałem zajęcie komornicze na poczet starego długu. Pracodawca przelał komornikowi całą moją pensję netto — 4500 zł. Zostałem bez środków do życia. Czy komornik może zająć całe wynagrodzenie? Jakie kwoty są wolne od zajęcia?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Komornik nie może zająć całego wynagrodzenia — istnieją kwoty wolne od zajęcia. Zgodnie z art. 833 § 5 Kodeksu postępowania cywilnego, przy zajęciu wynagrodzenia za pracę komornik może potrącić maksymalnie: 50% kwoty netto przy zwykłych należnościach, a w przypadku zajęcia na poczet alimentów — do 60%. Kwota wolna od zajęcia to minimum 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę. W 2026 r. wynosi to ok. 3375 zł netto (75% z 4500 zł). Oznacza to, że jeśli zarabiasz 4500 zł netto, komornik może zająć co najwyżej 1125 zł, a Ty powinieneś otrzymać 3375 zł. Jeśli pracodawca przekazał całość, złóż skargę do komornika na czynności egzekucyjne (art. 767 KPC) i zażądaj wydania decyzji o wysokości potrąceń. Możesz też złożyć wniosek o zwolnienie spod zajęcia ze względu na szczególną sytuację rodzinną.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej.

Zadaj pytanie prawne

0/2000

Używamy plików cookies, żeby poprawiać jakość strony. Akceptując zgadzasz się na statystyki i reklamy. Szczegóły w polityce prywatności.